Auteur: Marcel van den Broek

Hoe maak ik veilig gebruik van openbare wifi-netwerken?

Leestijd: 3 minuten

Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café , hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet.

Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts. Je kunt de risico’s beperken.

Door het gebruik van een VPN:

Ben je veiliger op het internet – een VPN versleutelt alle gegevens die jij verzendt of invult. Bijvoorbeeld je creditcardgegevens bij een aankoop of je BSN bij een inschrijving en je inloggegevens voor een bepaald account. Als een internetcrimineel jouw gegevens probeert te stelen via een openbare wifi dan vindt hij alleen versleutelde en daarmee onleesbare gegevens.

Kan je werkgever je een beveiligde toegang geven tot het bedrijfsnetwerk – VPN’s zijn ooit ontworpen om bedrijfsgegevens te beschermen. Veel bedrijven geven hun werknemers alleen maar toegang tot het bedrijfsnetwerk via een VPN. Zo kan je als werknemer niet (onbedoeld) een internetcrimineel toegang geven tot het bedrijfsnetwerk. Ook als je werkgever dit niet verplicht is het een goed idee om het netwerk van je werkgever te beschermen door gebruik te maken van een VPN als je niet op kantoor werkt.

Ben je anoniemer op internet – een VPN verbergt je IP-adres en je locatie. Je IP-adres is een uniek adres dat is terug te leiden tot jouw computer (net zoals een mobiel nummer of je woonadres). Als je gebruik maakt van een VPN neem je het IP-adres en locatie van de VPN-server aan.

Hoe werkt het? Een VPN werkt als een soort beveiligde tunnel. Als je per ongeluk verbinding maakt met een netwerk van een hacker (omdat je denkt dat je gebruik maakt van openbare wifi in een hotel of restaurant), dan zorgt de VPN ervoor dat de hacker geen gegevens op jouw computer kan inzien of veranderen.

Toch internetten zonder een VPN? Op je smartphone of tablet kun je in plaats van openbare wifi met een VPN ook gebruikmaken van je databundel (4G). Je maakt dan van je mobiele telefoon een hotspot en gebruikt de data van je mobiele abonnement. Dat kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN. Als je toch een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken zonder een VPN, gebruik het dan in ieder geval niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen. Mocht je dat toch doen, sla dan geen wachtwoorden of andere inloggegevens op het apparaat op en wis de browsegeschiedenis en cookies.

Meer weten? Neem contact met mij op! 

Deel deze pagina
Marcel-van-den-Broek-blog-avatar.jpg
Meer informatie