Auteur: Roy van Gellekom

Hoe kan ik makkelijk mijn wachtwoord onthouden?

Leestijd: 2 minuten

Het is lastig om alle wachtwoorden te onthouden als je voor je computer en andere hardware, e-mail en andere applicaties, diverse accounts voor webwinkels en sociale media allemaal andere wachtwoorden hebt.

Veel mensen hanteren om die reden bijvoorbeeld altijd '12345'. Makkelijk te onthouden, maar heel onveilig. Wat te doen?

Tips voor beheer van je wachtwoorden:

Goed te onthouden zin

Gebruik een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onhouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Of: Wil ik een kat of 10 honden? Als de zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aantal wachtwoordkarakters), dan kun je hem helemaal gebruiken. Anders kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord. Bij de eerste zin wordt het LUdd6vB! Of kies de eerste 2 letters van elk woord uit je zin. Dat wordt bij de tweede zin Wiikeekaof10ho?

Wachtwoordmanager

Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Dit is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Je zou kunnen denken dat het gevaarlijk kan zijn omdat meteen al je wachtwoorden zichtbaar zijn als iemand het wachtwoord van je wachtwoordmanager kraakt, maar een aanvaller kan niet met é é n aanval alle wachtwoorden stelen. Daarin verschilt een wachtwoordmanager van een datalek, waarbij wel in é é n aanval meer accounts gehackt kunnen worden.

Uiteraard blijft het wel belangrijk een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor je. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone.

Enkele vaakgebuikte wachtwoord managers op een rij:

  • 1Password
  • KeePass
  • iCloud-sleutelhanger
  • LastPass

Wij adviseren voor onze klanten de inzet van Bitwarden.

Wil je meer weten? Laat het me weten...

Deel deze pagina
Roy-van-Gellekom-avatar-21.jpg
Meer informatie