Auteur: Luuk Jansen

Waarom zero trust cruciaal is voor moderne cybersecurity.

Leestijd: 2 minuten

ZERO TRUST: WAT JE MOET WETEN.

In een wereld waar cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is traditionele beveiliging niet meer voldoende. De Zero Trust Architectuur biedt een frisse benadering door te zeggen: “Vertrouw nooit, verifieer altijd.” Maar wat houdt dit in en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

VERTROUWEN IS GEEN OPTIE.

Zero Trust Architectuur draait om het idee dat geen enkele gebruiker, apparaat of applicatie automatisch vertrouwd kan worden. Zelfs als ze binnen je netwerk zijn. Het model dwingt je om alle toegangspogingen – of ze nu intern of extern zijn – te controleren en te verifiëren.

HOE ZERO TRUST WERKT.

Zero Trust werkt op basis van drie kernprincipes:

  • Altijd verifiëren: Elke toegangspoging wordt gecontroleerd, ongeacht de locatie van de gebruiker of het apparaat. Dit kan de kans op datalekken met 50% verminderen. (Forrester Research, 2024)
  • Minimale toegang: Gebruikers krijgen alleen toegang tot de middelen die ze absoluut nodig hebben. Het NIST beveelt deze aanpak aan als best practice voor gegevensbeveiliging. (NIST, 2023)
  • Continue monitoring: je houdt voortdurend verdachte activiteiten in de gaten en zorgt ervoor dat alle toegangsverzoeken voldoen aan de beveiligingsnormen.

WAAROM JE TRADITIONELE BEVEILIGING NIET MEER KUNT VERTROUWEN. Traditionele beveiligingsmodellen vertrouwen vaak op een “vertrouw de binnenkant” benadering, wat betekent dat zodra iemand binnen het netwerk is, ze meestal volledige toegang hebben. Maar in het huidige digitale landschap waar medewerkers van overal werken en de Cloud een prominente rol speelt, is dit model kwetsbaar! Zero Trust biedt een oplossing door altijd verificatie te eisen en toegang te beperken tot wat strikt noodzakelijk is. Dit vermindert het risico van datalekken, ransomware-aanvallen en andere cyberdreigingen aanzienlijk.

 

HET PAD VOORUIT.

Overstappen naar Zero Trust betekent niet alleen technologie implementeren, maar ook een verandering in hoe je over beveiliging denkt. Het is een evolutie naar een cultuur van constante controle en verfijnde toegangsbeheer. Dit kan aanvankelijk complex lijken, maar de voordelen – zoals verbeterde beveiliging en compliance – maken het absoluut de moeite waard. Benieuwd hoe Zero Trust jouw bedrijf kan beschermen tegen de nieuwste dreigingen?

 

Wij helpen je graag bij het implementeren van deze krachtige beveiligingsstrategie.

 

#staysafe 

 

 

Deel deze pagina
Luuk-Jansen-hero-23.png
Meer informatie