Auteur: Roy van Gellekom

NIS2, alles wat je moet weten.

Leestijd: 3 minuten

In de snel evoluerende digitale wereld is de veiligheid van onze netwerken en informatiesystemen van vitaal belang.

Om deze veiligheid te waarborgen, heeft de Europese Unie de herziene Netwerk en Informatiesystemen Directive 2022/2023 geintroduceerd. Kort genoemd 'NIS2'. 

NIS is niet nieuw

De 2 achter NIS2 zegt het al. De NIS is niet nieuw. De eerste NIS-richtlijn is al in 2016 gepubliceerd. Deze was met name bedoeld voor grote bedrijven  en instellingen die essentiele functies binnen de samenleving vervullen. Denk aan leveranciers van energie, vervoer, infrastructuur voor banken en de financiele markt, gezondheid, drinkwater en digitale infrastructuur. Zij zijn al enkele jaren verplicht om maatregelen te nemen de cyberweerbaarheid te vergroten.

NIS2 brengt belangrijke wijzigingen met zich mee ten opzichte van de oorspronkelijke richtlijn en legt de nadruk op het versterken van de digitale veiligheid in Europa. De oorspronkelijke NIS-richtlijn is in Nederland sinds 2018 opgenomen in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Met de door Europe benadrukte aanvullingen zal daarmee ook de Wbni aangepast moeten worden.

NIS2 wordt in oktober 2024 van kracht en dus is de tijd beperkt om te zorgen dat ook jouw organisatie er klaar voor is!!

Hier helpen we je uiteraard graag bij.

Lees daarom verder, dan leg ik je op hoofdlijnen uit voor wie de NIS2 geldt en welke stappen je kunt nemen om op tijd voorbereid te zijn of maak een afspraak dan kom ik je een en ander persoonlijk toelichten.

Vul hier aub je gegevens in dan neem ik contact met je op.

Vereist
Vereist
Deel deze pagina
Roy-van-Gellekom-avatar-24.jpg
Meer informatie