Auteur: Marcel van den Broek

Laptops voor de moderne werkplek: 6 aandachtspunten.

Leestijd: 2 minuten

Laptops zijn onmisbaar op de moderne werkplek als flexibele en mobiel inzetbare apparaten. De keuze is alleen zo groot dat je wel precies moet weten waarop te letten.

Met deze 6 aandachtspunten in het achterhoofd kies je het juiste apparaat.

#DoeErJeVoordeelMee

1. Rekenkracht en opslagcapaciteit.

Een laptop moet in de eerste plaats geschikt zijn voor de workloads die het te verwerken krijgt. De belangrijkste indicatoren daarvoor zijn de processor, het geheugen en de opslagcapaciteit. Een Intel Core i3-processor voor eenvoudig kantoorwerk bijvoorbeeld. Voor intensiever gebruik is een Core i5, Core i7 of Core i9 (of AMD Ryzen-equivalent) raadzaam.

Wat betreft het werkgeheugen ligt de ondergrens op 8GB. Intensieve multitasking, grafisch werk of grote databases hebben baat bij 16GB of meer. De harde schijf moet minimaal beschikken over 256 GB opslagcapaciteit.

Windows 10 neemt een behoorlijke hap uit deze ruimte, en er moet immers voldoende overblijven voor documenten en software. Een SSD-schijf of Intel Optane-geheugen verbetert de algehele snelheid aanzienlijk en raden we eigenlijk altijd aan.

2. Goede security.

Cyberrisico’s liggen altijd op de loer, zeker bij intensief mobiel gebruik. Securityvoorzieningen zijn dan ook geen overbodige luxe. Biometrische toegangsbeveiliging zoals een vingerafdrukscanner houdt ongenode gasten op afstand. Sommige laptops beschikken over gezichtsherkenning via een infraroodcamera. Lenovo Thinkpad-laptops zijn daarvan een goed voorbeeld.

Een andere slimme toevoeging is de vPro-chip. Dit stelt beheerders in staat de BIOS op afstand te updaten of het geheel te vergrendelen. Een vPro-chip vind je in bijvoorbeeld HP EliteBook- en Dell Precision-laptops. Ook de Surface Pro van Microsoft beschikt over deze technologie.

Voorgeinstalleerde securitysoftware is eveneens een pre. HP Elite-laptops beschikken over HP Sure Click, dat software isoleert in een container. HP Sure Run schermt kritische processen af tegen malware en HP Sure Sense is een endpoint securityoplossing uitgerust met deep learning technologie. HP Sure View voorkomt meekijkers op het beeldscherm.

Een andere waardevolle toevoeging is een tpm-chip. Het systeem bewaart hierop cryptografische sleutels en certificaten die gebruikt worden bij schijfencryptie en schermt deze af voor de buitenwereld.

3. Beeldkwaliteit.

Medewerkers gebruiken hun laptop vaak uren achtereen. Een goed ingebouwd beeldscherm is daarom een vereiste. De ondergrens ligt bij Full-HD (1920 x 1080). Quad HD (2560 x 1440) en 4k (3840 x 2160) is doorgaans kostbaarder, maar beter. Tekst en afbeeldingen zijn bij deze resolutie zeer scherp, wat het werkcomfort vergroot. Ook het gebruikte paneeltype is van belang. IPS- en VA-panelen bieden betere contrastwaarden, grotere inkijkhoeken en fraaiere kleurweergave dan goedkopere TN-panelen.

4. Draagbaarheid en formaat.

Laptops zijn beschikbaar in verschillende (scherm)formaten, met ieder eigen gebruiksdoelen. Zo zijn de compacte 11- tot 13-inchlaptops vooral bedoeld voor mobiel gebruik. Langdurig werken achter deze laptops aan een vast bureau vereist externe randapparatuur om klachten te voorkomen. Laptops van 15 inch of groter zijn het meest geschikt voor permanente plaatsing op een bureau. Laptops tussen die twee uitersten zijn geschikt voor ‘gemengd gebruik’.

5. De juiste categorie.

Tegenwoordig zijn laptops verkrijgbaar in een aantal speciale categorieën, met elk specifieke pluspunten:

1. Hybride laptops/convertibles.

Deze laptops kunnen ook als tablet fungeren, vaak door het toetsenbord los te koppelen of naar achteren te klappen. De Microsoft Surface Pro, met een los te koppelen toetsenbord, is hiervan een goed voorbeeld.

2. Ultrabooks.

Is voor jou een hoogwaardige uitstraling, goede prestaties en draagbaarheid van belang? Dan is een ultrabook een goede keuze. Deze laptops zijn dun, licht, krachtig en zijn gebouwd van hoogwaardige materialen. De laptops uit de HP EliteBook-serie en de Lenovo ThinkPad X1 Carbon-serie zijn goede voorbeelden van deze categorie.

3. Workstations.

Sommige workloads vereisen veel verwerkingskracht. Denk aan grafisch werk, wetenschappelijk onderzoek of intensieve videobewerking. Hiervoor zijn workstations het aangewezen apparaat. Het schermformaat is vaak 14 inch of meer, en de apparaten beschikken over een zeer krachtige processor, veel intern geheugen en een professionele videokaart. Denk hierbij aan een workstation als HP ZBook.

4. Chromebooks.

Chromebooks draaien op een eigen besturingssysteem: Chrome OS. Dit systeem is ontwikkeld rondom de Chrome-browser en dan ook bij uitstek geschikt voor cloudapplicaties en andere onlinetoepassingen. Let wel: Windows-software functioneert niet op deze systemen. De laptops zijn nauwelijks gevoelig voor malware, relatief voordelig in aanschaf en zeer eenvoudig in onderhoud en gebruik.

5. Connectiviteit.

Vaak gebruiken medewerkers hun laptop aan een vast bureau. Een extern beeldscherm is dan vanuit ergonomisch oogpunt wenselijk. Een HDMI-aansluiting is daarom een minimumvereiste. Een Displayport-poort vergroot de aansluitmogelijkheden op dit gebied verder en ondersteunt hogere resoluties. Voor usb-poorten geldt: hoe meer hoe beter. USB 3.0 verzekert vlotte bestandsoverdracht. Een SD-slot is raadzaam voor wie vaak met dit opslagmedium werkt. Ook draadloze connectiviteit is belangrijk. De wifichip is het liefst van de ac-standaard, bluetooth is inmiddels aanbeland bij versie 4.0. Een NFC-chip vereenvoudigt de bestandsoverdracht met smartphones.

6. Ergonomie.

In veel gevallen is extra randapparatuur noodzakelijk om gedurende langere tijd met een laptop te werken. Een draagbaar en stil extern toetsenbord verbetert de werkhouding aanzienlijk. Ook een externe muis draagt hieraan bij.

Een andere onmisbare accessoire is een extern beeldscherm. Kies wel een die precies op de juiste ooghoogte in te stellen is. Een desk-arm kan de verstelmogelijkheden verder vergroten.

Meer weten?

Mail, app of bel me en ik help je graag verder.

 

Deel deze pagina
Marcel-van-den-Broek-avatar-23.png
Meer informatie