Auteur: Cas Krist

Een solide basis voor veilig samenwerken in het MKB.

Leestijd: 4 minuten

MKB bedrijven zijn vaak een makkelijke prooi voor cybercriminelen, omdat zij hun IT-beveiliging niet op orde hebben.

Zonde, want goede security is zeker niet voorbehouden aan grote multinationals. Hoe beschermt u uw omgeving tegen cyberaanvallen? We zetten enkele fundamentele securitymaatregelen op een rij.

Op hoofdlijnen bestaat een solide beveiliging uit vier pijlers: netwerkbeveiliging, detectie van aanvallen, sterke authenticatie en endpoint beveiliging.

Een belangrijk advies is om die pijlers zoveel mogelijk in te vullen met de securityoplossingen van é é n leverancier. Dit vergroot de kans dat de oplossingen goed geintegreerd zijn en dus met elkaar samenwerken voor een optimale beveiliging. Hierdoor neemt de complexiteit af.

Netwerkbeveiliging

Een firewall schermt het bedrijfsnetwerk af en blokkeert bedreigingen zoals malware.

Detectie van aanvallen

Schadelijke websites moeten worden geblokkeerd voordat de verbinding daarmee tot stand komt.

Sterke authenticatie

Werknemers kiezen vaak zwakke wachtwoorden die eenvoudig te kraken zijn met een bruteforce-aanval. Of ze gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten, waardoor elders gestolen wachtwoorden ook toegang bieden tot bedrijfssystemen en -gegevens van uw klant. Een oplossing voor multifactor authenticatie (MFA) zorgt ervoor dat cybercriminelen weinig kunnen met alleen een wachtwoord. MFA verifieert de identiteit van gebruikers met een extra controlemiddel, zoals een smartphone-app. Zeker in het thuiswerktijdperk is dit geen overbodige luxe.

Endpoint beveiliging

Hackers richten hun pijlen steeds vaker op endpoints zoals laptops en mobiele apparaten, die beide tot de standaarduitrusting van thuiswerkers behoren. Ook maken aanvallers gebruik van ontwijkende malware die in veel gevallen langs traditionele antivirusoplossingen glipt. Moderne endpoint beveiliging is daar wé l tegen opgewassen.

Deel deze pagina
Cas-Krist-blog-avatar.jpg
Meer informatie